5 Aralık 2009 Cumartesi

Çıntar



Çıntar ormanlık alanlarda, çam meşe gibi ağaçların altında bulunuyormuş.

Çıntarın faydaları
Demir açısından zengin olması nedeniyle kansızlık tedavisinde kullanılması tavsiye ediliyor. Ayrıca kalp ve damar hastalıklarında etkili olan folik asitçe de zengin. Bazı türlerinde bağışıklık sistemini arttıran kimyasal bileşikler mevcut. Yağ içermediği için protein değeri yüksektir ve rejim yemeği olarak da kullanılıyor.

Biz yıllardır bu kadar besleyici bir gıdayı korkudan yiyemiyorduk.Yiyenlerin ballandıra ballandıra anlatışlarından ağzımızın suyu akıyordu. Bugün ilk defa çıntar yedik, eve getirilen çıntarları komşuma gösterdiğimde hemen temizledi, genelde soğanla kavrularak yada ızgara olarak yenen çıntarı komşum yağda unlayarak balık gibi kızarttı. Eee biraz yağlı oldu ama harika bir tadı vardı, kalamar gibi nefisti.Tüm yemeyenlere tavsiye ederim ama mutlaka bilen biri ile seçilmesi gerekiyor. Çıntardan sonra kültür mantarı çok yavan gelecek...

2 yorum: