14 Ocak 2011 Cuma

Tavla ve satrancın öyküsü...

bu öyküyü nette buldum ve ilk defa okudum, mutlaka okuyanlarınız vardır, çok hoşuma gitti, sizlerle paylaşmak istedim:))




Pers imparatorunun başveziri Buzur Mehir tarafından,1400 yıl önce tasarlanan tavla oyunu,...dünyanın en popüler oyunlarından biridir.Zaman kavramından alınan ilhamla tasarlanan oyunun, zamana böylesine direnmesi son derece etkileyici.Senenin birliği olarak tavla bir tanedir.4 köşesi 4 mevsimi, tavlanın içindeki karşılıklı 6'şar hane 12 ayı, pulların toplamı ayın 30 gününü, siyah-beyaz pullar gece ve gündüzü,karşılıklı 12'şer hane günün 24 saatini simgeler..
Eski zamanlarda Hint İmparatoru,satranç oyununu Pers imparatoruna, yanında bir mektup ile hediye olarak göndermiştir. Mektubunda oyunla ilgili hiç bir açıklama yapmazken şöyle bir mesaj yazmıştır.
Pers imparatoruna,
Kim daha çok düşünüyor,
Kim daha iyi biliyor,
Kim daha ileriyi görüyorsa
O kazanır.
İşte hayat budur...
Pers İmparatoru dönemin en alim veziri olan Buzur Mehir ile bu mesajı paylaşarak,ondan oyunu çözmesi ve kendisinin de karşılık olarak Hint İmparatoruna hediye edilmek üzere başka bir oyun icat etmesini ister.Vezir haftalarca çalıştıktan sonra gönderilen satrancın her taşın hareketini ve oyunu çözer daha sonra da on günde tavlayı icad eder ve imparatora sunar.Hint İmparatoruna tavla oyunuyla birlikte gönderilmek uzere şöyle bir mesaj hazırlanır.
Hint imparatoruna,
Evet,
Kim daha çok düşünüyor,
Kim daha iyi biliyor,
Kim daha ileriyi görüyorsa
O kazanır.
AMA BiRAZ DA ŞANSTIR
sizlere bol şanslı ve de keyifli bir hafta sonu diliyorum:))

3 yorum:

  1. daha önce okumuştum ve şaşırmıştım bilmediğim için tekrar okuyup hatırlatman benim gibi bi tavla severe çok iyi geldi:))
    iyi hafta sonları..

    YanıtlaSil
  2. çok hoş..
    yaygın ve köklü oyunlar doğu kültürlerinden hep, bu da güzel.

    size de iyi haftasonları..

    YanıtlaSil
  3. meyra, verago, iyi haftasonları, sevgiler:))

    YanıtlaSil